RESLOG’un 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremler sonrası başlattığı çalışmaları çerçevesinde depremden etkilenen 11 belediye ile hazırladığı “Deprem Sonrası Kapsayıcı Kentsel İyileşme: İşlevsellik Değerlendirmeleri ve Yatırım Öncelikleri” raporları, ulusal ve uluslararası organizasyonların üst düzey temsilcileri ile paylaşıldı.
29 Şubat 2024 tarihinde İsveç Büyükelçiliği ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Dayanıklılık İçin Yol Haritası: Deprem Sonrası Kapsayıcı Kentsel İyileşme için Belediye Projeleri etkinliğine 40 farklı ulusal ve uluslararası organizasyondan 115 üst düzey temsilci katıldı. İsveç Büyükelçisi Malena Mard, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ve SALAR International Genel Müdürü Ryan Knox’un açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ın Belediye Başkanı Hayrettin Güngör belediyenin deprem sonrası iyileşme için yürüttüğü çalışmalar ve şehrin güncel durumuna dair paylaşımda bulundu.
Etkinliğin devamında, RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi Burcu Özüpak Güleç ve Deprem Bileşeni Lideri Sultan Gündüz çalışmanın detaylarını katılımcılar ile paylaştı.
Çalışmaya katılan belediyelerden temsilciler, deprem sonrası iyileşme çalışmalarına finansal kaynak sağlayan kurumların temsilcileri ile birebir görüşmeler gerçekleştirdi, şehirlerinin deprem sonrası durumu ve iyileşme sürecindeki ihtiyaçlarını ilk elden paylaşma ve yeni olası iş birlikleri için bağlantılar kurma imkânı buldu.
Depremden etkilenen belediyelerin ihtiyaçlarını temel alarak, rezilyans alanındaki uzmanlığımız ile geliştirdiğimiz RESLOG Türkiye deprem yanıtı, 11 belediyede gerçekleştirdiğimiz kapsamlı, kapsayıcı ve katılımcı bir dizi sosyal hizmet alt yapısı ve kentsel işlevsellik değerlendirmelerini içeriyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İskenderun Belediyesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kilis Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Osmaniye Belediyesi, Reyhanlı Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyelerinde ikamet eden 617 kadın, 420 erkek, 191 genç, 165 engelli, 30 muhtar, 87 belediye görevlisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından 105 temsilci olmak üzere toplam 1677 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz değerlendirmeler sonrasında hazırladığımız şehir raporları, deprem sonrası dönemde yerel yönetimlerin ihtiyaçlarını yansıtan en geniş kapsamlı çalışmalardan biri olarak dikkat çekiyor.
Çoklu şoklara karşı dayanıklılık geliştirmede kullandığımız, RESLOG’a özgü rezilyans değerlendirmesi metodolojisinin yeniden uyarlaması ile tasarladığımız İşlevsellik Değerlendirmelerinin, deprem bölgesi için planlanacak orta ve uzun vadeli iyileşme çalışmaları için katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Bu çerçevede hazırlanan Şehir Raporları, veriye dayalı, yerel yönetimler ile toplumun ilgili kesimlerince teyit edilmiş ve bütçe çalışmaları yapılmış, yatırıma hazır proje önerilerini sunuyor.
İşlevsellik Değerlendirmeleri sonucunda belirlenen projelerde yer alan 68 yatırım önceliği içinde; kadın, çocuk, genç, yaşlı ve engellilere yönelik hizmet sağlayacak 26 yeni sosyal hizmet merkezi inşa edilmesi, mevcut merkezler için donanım ve araç yatırımları ile kapasite geliştirme ve danışmanlık hizmetleri yatırımları bulunmakta. Deprem sonrası iyileşme çalışmalarında kullanılabilmeleri amacı ile açık bir kaynak olarak hazırladığımız Şehir Raporlarına RESLOG Türkiye web sitesinden erişilebilir.